Хачапурі по-аджарськи (#смакуємо)


    У своєму блозі я намагаюсь публікувати доволі різноманітний контент міксуючи між собою розповіді на ті чи інші теми. Так цікавіше, як читачам, так і мені самому. Бо у когось викликає інтерес лише покер, у когось мої світлини, а хтось любить куховарити, або просто смачно поїсти.

    Саме для останньої когорти я й пишу цей текст та фотографую процес приготування тієї чи іншої страви. Сьогодні, в рамках рубрики «смакуємо», я хочу розповісти та порекомендувати вам самим зробити хачапурі по-аджарськи. Про те, що це за страва, складно чи легко вона готується та як виглядає й піде далі мова.

Хачапурі по-аджарськи — це традиційна грузинська страва з регіону Аджарія: човник із дріжджового тіста, наповнений розтопленим сиром сулугуні. Після випікання всередину додають  сире яйце, яке доводиться до готовності від тепла сиру.

Особливість страви — у поєднанні ніжного тягучого сиру, м’якого тіста та можливості «змішати» начинку просто перед подачею, створюючи насичений, гарячий смак.


Смакує: 🍎🍎🍎🍎🍎

Складність: 🍎🍎🍎🍏🍏

Інгредієнти для страви (на 4 порції):

Спойлер

Для тіста:

✔️ 400 г борошна

✔️ 180 мл. води

✔️ 100 мл молока

✔️ 2 ст. л. олії

✔️ 1 ч. л. сухих дріжджів

✔️ 1 ч. л. солі

✔️ 1 ч. л. цукру


Для начинки:

✔️ 450 г сулугуні (або імеретинського сиру)

✔️ 150 г кисломолочного сиру

✔️ 2 яйця

✔️ 2-3 ст. л. молока

✔️ 4-5 шт. яєчних жовтків

✔️ сіль (за смаком)

✔️ чорний мелений перець (за смаком)

Спочатку замішуємо тісто з інгредієнтів, що вказані вище під спойлером. Воно має вийти однорідним, глянцевим та таким, що не липне до рук. Якщо не виходить, то додайте ще борошна. Цифри в рецепті - це рекомендація. Однак борошно буває різним, а тому й необхідна кількість теж може варіюватись. Якщо ж раптом ви переборщили і воно вийшло занадто "тугим", то додайте трохи води та молока.

Відставляємо готове тісто в тепле місце десь на 40 хвилин.


Поки тісто підходить готуємо начинку. Спочатку натираємо сулугуні на крупній терці. 


Після чого додаємо до нього усі інші інгредієнти (дивитись під спойлером).

Все гарно перемішуємо та відставляємо в сторону.


Саме час знову повернутись до тіста, яке вже мало підійти.

Гарненько його обминаємо та ще раз вимішуємо.


Рецепт розрахований на 4 порції, а тому ділимо наше тісто на таку ж кількість частин, формуючи з них кульки, або щось подібне. Форма не важлива, бо все одно ми будемо наші заготовки розкачувати.


Беремо до рук скалку і розкачуємо наші "кульки" в продовгувате "щось" (не підібрав необхідне слово). Товщина нашої "заготовки" має бути кілька міліметрів.

Після чого перекладаємо ці "штуки" на посипаний борошном, або застелений пергаментом лист для випікання.


Ділимо нашу начинку на чотири частини та викладаємо на тісто так, що б краї тіста залишились вільними, як на фотографії.

Далі беремо тісто за "довгі краї" та підгортаємо його до сиру, після цього закручуємо та фіксуємо "короткі краї". Зайві шматки тіста можемо відрізати.

Орієнтуйтесь на наступне фото. Вийте має приблизно так, як там.


Беремо яйце та відділяємо жовток від білка. Ємність з білком відставляємо в сторону, а жовток гарно перемішуємо вилкою. Після цього кулінарним пензликом змащуємо наш виріб, як на знімку.

Ставимо нашу страву в розігріту духовку до 230% на 15-20 хвилин. Режим конвекції. 


Поки страва готується нам потрібно відділити ще чотири жовтки від білків. Я роблю це таким чином, як на фото вище.


За кілька хвилин до кінця випікання дістаємо наші хачапурі та обережно викладаємо в центр жовтки.


Що б яйце не з'їжджало зробіть невеличку ямку ложкою, прим'явши сир в місці куди ви його плануєте покласти. Ставимо хачапурі назад в духовку буквально на 1-2 хвилини. Яйця мають лише прихопитись та прогрітись, але при цьому не зваритись.

Дістаємо готову страву з духовки та присипаємо зверху трохи перцем. Вигляд матиме приблизно, як на моїй обкладинці.

Відламуємо хвостик нашого «човника» і розминаємо ним жовток всередині начинки перемішуючи з сирною масою. Після  чого цим же шматочком "зачерпуємо" це смакоття та відправляємо до рота. Примружуємо очі та прицмокуємо від задоволення.

Смачного! 

Оцінити блог:
10
У 2024 році зареєструвався на СМ з ціллю отримати доступ до хомок, що б мати змогу вигравати додатковий "кеш". У результаті пройшов шлях від "Новачка" до "Гуру", здобув перемогу в 3 хомках, прийняв участь в турнірі команд за колектив Gideon's Knights, а також підсів на "блогінг", де реалізував чимало своїх задумів. Окрім цього придумав та провів покерний марафон і найголовніше - познайомився з чудовими людьми...
Коментарі (6)
Україна AJIEKC90 Гуру
Гуру

🔥Виглядає дуже апетитно😋👍

Смачного😉

0 відповідей
Україна dusia777 Легенда
Легенда

З голоду не пропадеш ✌️🤩

0 відповідей
Україна mikki_19 Гуру
Гуру

Вже хочу спробувати😄

0 відповідей

Дуже смачно описано))

0 відповідей
Україна Luna4444 Еліта
Еліта

Круто, смачно 👍👍👍

0 відповідей
Україна lev19920223 Еліта
Еліта

Дуже смачно виглядає🍽️🌮🌮🌮

0 відповідей
Незареєстровані користувачі не можуть залишати коментарі.
Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.