Полтавські галушки (#смакуємо)

    Мої вітання тим, хто полюбляє смачно поїсти (тобто усім людям планети Земля). Сьогодні я вирішив написати блог на нову для мене, кулінарну тему, та подивитись, як вона зайде на нашому ресурсі. Тому чекатиму на вашу реакцію, якою б вона не була..

     Ідея започаткувати нову рубрику з'явилась у мене в той момент, коли я побачив публікації Сергія в яких він розповідав, що та як готує.. А оскільки я теж полюбляю цю справу, а до того ж ще й хотів попрактикуватись у фотографуванні процесу готовки, тому теж вирішив спробувати. І ось, що у мене з цього вийшло..

    

Полтавські галушки — традиційна українська страва, яка стала справжнім гастрономічним символом Полтавщини. Це ніжні варені шматочки тіста, зазвичай з пшеничного борошна, які подаються зі смаженою цибулею, шкварками, м’ясом або у вершковому соусі.

Галушки виникли ще у XVIII столітті й швидко здобули популярність завдяки своїй простоті, ситності та варіативності. Вони цікаві тим, що в кожному регіоні Полтавщини мають свої особливості приготування, а також тим, що увійшли не лише в кулінарію, а й у фольклор, ставши частиною національної ідентичності.


Смакує: 🍎🍎🍎🍎🍎

Складність: 🍎🍎🍎🍏🍏


    Інгредієнти для страви (на 8 порцій)

Спойлер

    Для галушок:

✔️ Кефір (0.5 літра)

✔️ Пшеничне борошно (4,5 стакана)

✔️ Сіль (1 чайна ложка)

✔️ Сода (1 чайна ложка)

   

    Для заправки:

✔️ Підчеревина (200 грам)

✔️ Курка відварена (300 грам)

✔️ Цибуля (200 грам)

✔️ Морква (150 грам)

✔️ Часник (3 зубчики)

✔️ Бульйон від відвареної курки (250 мілілітрів)

✔️ Сметана (2 столових ложки)

✔️ Сіль (за смаком)

✔️ Перець чорний, молотий (за смаком)

✔️ Зелень (за смаком, не обов'язково)


    Додатково:

✔️ Масло вершкове для змазування галушок (70 грам)

✔️ Олія для обсмажування (1-2 чайних ложки)

Спочатку замішуємо тісто на галушки (паралельно рекомендую одразу поставити відварюватись курку, що б синхронізувати усі процеси).


Замішуємо між собою необхідні інгредієнті, додаючи спочатку в кефір сіль та соду, а вже потім, потрохи, висипаємо туди ж борошно, постійно спостерігаючи за консистенцією тіста. У підсумку воно має вийти м'яким, в'язким та липким до рук, ніяк не твердим, бо тоді й галушки будуть тверді. Борошно має залишитись ще й на "посипку столу".

Відставляємо тісто хвилин на 20-30 в сторону та переходимо до готування заправки.


Чистимо цибулю, моркву та часник. Моркву натираємо на великій терці, а цибулю нарізаємо на середні кубики, часник або нарізаємо дрібно, або використайте часникодавку. Підчеревину нарізаємо довільними, але не дрібними шматочками та починаємо обсмажувати на середньому вогні, що б сало розтопилось.

Коли наше м'ясо трохи обсмажилось ми його солимо та перчимо, після чого додаємо на сковорідку цибулю та моркву, перемішуємо та тушимо під кришкою 5-7 хвилин. Коли час минув додаємо туди ще й часник та відварену курку, порізану теж на середні шматки. 

В цей момент аромат буде стояти такий, що позбігаються усі рідні, а можливо й сусіди..


На останньому етапі готування нашої заправки додаємо до неї бульйон та сметану і знову накриваємо сковорідку кришкою. Тушимо ще ~5 хвилин та знімаємо з плити.


Поки готується заправка ми готуємо галушки. Посипаємо стіл борошном, що залишилось, та розкачуємо з нашого тіста "ковбаску", яку нарізаємо на шматочки завтовшки ~2 см. Після цього я їх складаю на дощечку, що б потім мати можливість легко одразу усі взяти та по одному, обережно, занурювати у підсолену киплячу воду (використовуйте середню або велику каструлю, води десь 1/3 ).

Варимо галушки приблизно 5-7 хвилин.


На дно якоїсь ємкості (каструля або миска) кладемо трохи масла й починаємо "вилов галушок" та складання у неї. Закидаємо наступну порцію варитись, а паралельно, частину нашої заправки, додаємо до галушок. Перемішувати поки що не треба - це ми зробимо у самому кінці. Повторюємо цей цикл до моменту поки не закінчяться галушки та заправка. Не забуваючи додавати й масло.


Перемішуємо готову страву, накладаємо собі та близьким у тарілки й насолоджуємось отриманим результатом, а також компліментами та схвальними відгуками про те, який ви  молодець, що змогли приготувати таке смакоття..)  


Дуже рекомендую спробувати приготувати цю страву.

Це не складно, а результат - фантастичний. Усім гарного вечора та смачного! 🍽️

Оцінити блог:
24
У 2024 році зареєструвався на СМ з ціллю отримати доступ до хомок, що б мати змогу вигравати додатковий "кеш". У результаті пройшов шлях від "Новачка" до "Гуру", здобув перемогу в 3 хомках, прийняв участь в турнірі команд за колектив Gideon's Knights, а також підсів на "блогінг", де реалізував чимало своїх задумів. Окрім цього придумав та провів покерний марафон і найголовніше - познайомився з чудовими людьми...
Коментарі (57)
Україна serjio25 Легенда
Легенда

Такі блоги призводять до переїдання😁

2 відповіді
Україна FatalisT Гуру
Гуру

Їжа - це базова насолода людина, тому інколи можна трохи й переїсти..)  Що б СМ спільнота не почала страждати від зайвої ваги, буду робити такі публікації не частіше ніж раз на місяць..)) 🍽️

Україна serjio25 Легенда
Легенда

Та гарний і смачний блог👍

Україна ege7688 Еліта
Еліта

Візьмемо до заміток)

Люблю такі блоги 😋

1 відповідь
Україна FatalisT Гуру
Гуру

Дякую, значить буду продовжувати (бо матеріалу маю ще на 7-8 публікацій..)) 🤭

Україна kramdim737 Еліта
Еліта

Гарний блог друже 👍 Я теж полюбляю готовити,особливо нові страви. Все виглядає дуже смачно та апетитно🤤🤤

Галушки то окрема любов ♥️


1 відповідь
Україна FatalisT Гуру
Гуру

Дякую, друже..) Я теж полюбляю готувати щось новеньке, а тому шукаю нові рецепти, експериментую, та якщо мене все задовольняє - додаю страву в "записну кухарську книжку"..))

Україна qok24 Еліта
Еліта

ням ням)

1 відповідь
Україна FatalisT Гуру
Гуру

Смачного..)) 🍽️

Україна AJIEKC90 Гуру
Гуру

Смачного 😋 

1 відповідь
Україна FatalisT Гуру
Гуру

Дякую, тобі теж нехай смакує, якщо ще не вечеряв..)) 🍽️

MisterKek Легенда
Легенда

Добре, що я тільки що бургера завалив, так би слинкою подавився😋

1 відповідь
Україна FatalisT Гуру
Гуру

Бургери теж "тєма"..) Розмірковую над тим, що б спробувати їх приготувати на природі, під час вело мандрівки.. ) 🍔

Україна electroairman Еліта
Еліта

Класний блог і повар теж ніщтак,

люблю галушки їсти я ,коли сесії моїї пі@да😇

Не в ріфму чуток ,зато по факту 

2 відповіді
Україна FatalisT Гуру
Гуру

Дякую..) А що з сесією, завалюєш..?) 🙄

Україна electroairman Еліта
Еліта

Та ні ,все норм ,то просто стішок...

Я в покер мало граю,в основному ставки на спорт роблю

Україна hart Еліта
Еліта

Виглядає апетитно. Хотів би я написати, що спробую по рецепту зробити щось подібне, але мені лінь)

1 відповідь
Україна FatalisT Гуру
Гуру

Розумію - це треба любити..) У мене ще з дитинства так повелось, що з усіх домашніх робіт саме готовка була найприємнішою, чи точніше найменш напряжною.. Це вже у більш дорослому віці зрозумів, що мені цей процес "по кайфу"..) 🙄

Україна vasilek79 Гуру
Гуру

смакота, я живу в Полтавській області вже четвертий рік і ні разу не куштував, у нас ніхто не готує, напевно прийдеться самому спробувати!!!

3 відповіді
Україна FatalisT Гуру
Гуру

Має бути в закладах, бо навіть в інших регіонах - це блюдо можна частенько зустріти в меню.. Але я зазвичай готую сам, близькі кажуть, що  виходить "краще ніж у Клопотенка".. Можливо й перебільшують, але те, що виходить дуже смачно - факт.. Приготуєш - не пожалкуєш..) 😉

Україна vasilek79 Гуру
Гуру

Звичайно сам приготую, я не ходжу по закладам, дякую за рецепт!!!

Україна FatalisT Гуру
Гуру

Будь ласка, сподіваюсь, що все вийде та прийдеться до смаку..) 🤝

Україна lev19920223 Еліта
Еліта

Дякую за рецепт, виглядає дуже апетитно🍽️🍽️🍽️

2 відповіді
Україна FatalisT Гуру
Гуру

Дякую за комплімент. Якщо приготуєш - напиши чи вийшло і як тобі результат..) 😉

Україна lev19920223 Еліта
Еліта

Ну якщо приготую, то і напишу і фото скину😉

Україна Gymkabasik Еліта
Еліта

Ну тут безумовно за такий блог ➕ жирний) 👍😍😉🤝

1 відповідь
Україна FatalisT Гуру
Гуру

Дякую за відгук. Раз усім подобається, то буду періодично робити такі публікації й у подальшому..) 🤝

Україна Grisha802 Гуру
Гуру

Вразив в саме серце -Я з Полтавщини.Блог гарний -нові напрямки.Мені більше смакують вареники(з вишнями, полуницями,сливами).В Полтаві є пам'ятник  полтавським галушкам на садибі Котляревського.

1 відповідь
Україна FatalisT Гуру
Гуру

Я пам'ятаю, що ти звідти..) Можливо, коли війна закінчиться, проведеш мені екскурсію по цікавим місцям Полтавщини, посмакуємо галушками та варениками..)) 😉

Україна greenlarrow27 Легенда
Легенда

Ммм... смакота 😋 Виглядає дуже апетитно 😍 Вийшло так, що саме таку страву я не куштував, багато разів їв суп з галушками (незнаю чи це рахується) 😁 Але все ж таки це інше, особливо заправка 😍

Чудовий вийшов блог 👍🔥

Раніше більше готував, але потім розлінився і зараз старша на кухні дружина 😁 Я тепер тільки готую такі страви 👇


Спойлер



0 відповідей
Україна FatalisT Гуру
Гуру

Вийшло так, що саме таку страву я не куштував, багато разів їв суп з галушками (незнаю чи це рахується)

То геть інша страва, мало чим схожа на цю..))

Ммм, шашлички - це "база", апетитно виглядають..) А от я ще не встиг цього року їх скоштувати, але думаю, що все ще попереду..) 🙄


1 відповідь
Україна greenlarrow27 Легенда
Легенда
А от я ще не встиг цього року їх скоштувати, але думаю, що все ще попереду..) 🙄

Я теж в цьому році ще не смажив, то минулорічні 😁 Але сезон тільки починається 😉


Україна Fat_Santa Еліта
Еліта

Блог-пушка🔥😍 Дякую за рецепт, друже🤝

А, я тільки сьогодні сів на дієту😊

3 відповіді
Україна FatalisT Гуру
Гуру

Дякую) Якось думав у тебе запитати, чи Santa дійсно Fat, але вирішив, що це нетактовно..)) Теж думаю трохи попрацювати над своєю формою, бо після пасхальних свят набрав кілька зайвих кілограмів..)) 😒

Україна Fat_Santa Еліта
Еліта

Після того як покинув спорт, я постійно FAT😁😉

Україна FatalisT Гуру
Гуру

Кажуть, що покер - це теж спорт, але схуднути за рахунок нього проблематично..) Хіба що від сильних нервів та переживань..) 😬

Дуже класно та яскраво й смачно))))

1 відповідь
Україна FatalisT Гуру
Гуру

Дякую, приємно це чути..) 🙃

Україна xxxGGWPxxx Легенда
Легенда

Готувати я люблю, але з тістом у мене справи не дуже.

Наче і не складно, рецепт простий, але не знаю... поки не готовий до цього 🤪


А так супер, виглядає смачно! Дякую за кулінарний пост! Приємного! 🤤

2 відповіді
Україна FatalisT Гуру
Гуру

Дякую за коментар..) 🤝

Я теж з тістом не люблю возитись. Напевно - це єдине блюдо з тіста, що я готую більш-менш регулярно..) Хоча ні, згадав, що ще піцу інколи..) 🍕

Україна xxxGGWPxxx Легенда
Легенда

Так, піцу я люблю теж зі свого тіста готувати! 👍️

Україна Gideon_First Еліта
Еліта

чесно, ніколи не їв ) але виглядає дуже смачно 🤗

хороший експеримент з блогом 😉

Інгредієнти для страви (на 8 порцій):

Готувався до званої вечері ? 😅

Павло Лектор ?😂


6 відповідей
Україна FatalisT Гуру
Гуру

чесно, ніколи не їв ) але виглядає дуже смачно 🤗 хороший експеримент з блогом 😉

Спробуй приготувати, оціниш, як смак, так і власні кулінарні здібності..) 😉

Готувався до званої вечері ? 😅

Просто полюбляю брати добавку..)) 🍽️

Україна Gideon_First Еліта
Еліта

поки що у мене режим ) тому не можу такого їсти )але згодом звісно попробую і залишу фідбек )

ти не бачив цього серіалу що я кинув у спойлері ?

Україна FatalisT Гуру
Гуру

Фільм колись дивився з Ентоні Гопкінсом, а серіал - ні.. Толковий?

Україна Gideon_First Еліта
Еліта

це просто ШЕДЕВР, особливо естетика їжі це Космос )

Відредаговано
Україна FatalisT Гуру
Гуру

Наскільки я пам'ятаю сюжет, то він їсть людей.. Естетика людожерства чи що..?) 🤯

Україна Gideon_First Еліта
Еліта

якщо не опускати цю деталь, то так )

Україна Tarasgr Еліта
Еліта

Дякую за рецепт, заскрінив👍️

2 відповіді
Україна FatalisT Гуру
Гуру

Будь ласка. Скріни передав жінці..?) 😎

Україна Tarasgr Еліта
Еліта

Звичано👌, правда до готування поки не дійшло💅

Україна VaKa89 Легенда
Легенда

Апетиту мені нагнав!)😅 Пробував колись мені дуже сподобалося!😋

Готую багато, але з тістом ми не дружимо зовсім)🙈

1 відповідь
Україна FatalisT Гуру
Гуру

А в мене вийшло одразу, бували проблеми з тим, що галушки виходили тверді, але коли зрозумів, що тісто має бути "м'яким та в'язким", то і ця проблема зникла. Тепер маю інший клопіт - доводиться часто готувати, бо страву вподобали усі хто її коштував..)) 🍽️

Serhii_C23 Легенда
Легенда

Радий бути причетним 😌

Я, до речі, не коштував полтавських галушок, мені здається вони схожі на італійські "ньоки", а їх їв неодноразово, проте, тепер хочу і галушки спробувати, дякую за рекомендацію 🤝

2 відповіді
Україна FatalisT Гуру
Гуру

Ньоки не готував і здається ніколи не їв. Але загугливши побачив, що:

Ньокки — це італійські галушки, які часто готують з картоплі, борошна та яєць, хоча існують також варіанти з манної крупи, рису чи інших овочів.

Тому дійсно ці страви чимось схожі..

Дякую, що наштовхнув мене на ще одну ідею для кулінарних експериментів. Треба буде якось спробувати приготувати "ньоки", можливо згодом цей рецепт теж з'явиться в моєму кулінарному блозі..) 🍻

Serhii_C23 Легенда
Легенда

Тоді обов'язково треба зробити, для порівняння 😉

Україна FatalisT Гуру
Гуру

Оуу, а в мене тут про##б - не помітив кілька коментарів.. Перепрошую, буду уважнішим! 😔

0 відповідей
Незареєстровані користувачі не можуть залишати коментарі.
Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.