Полтавські галушки (#смакуємо)
Мої вітання тим, хто полюбляє смачно поїсти (тобто усім людям планети Земля). Сьогодні я вирішив написати блог на нову для мене, кулінарну тему, та подивитись, як вона зайде на нашому ресурсі. Тому чекатиму на вашу реакцію, якою б вона не була..
Ідея започаткувати нову рубрику з'явилась у мене в той момент, коли я побачив публікації Сергія в яких він розповідав, що та як готує.. А оскільки я теж полюбляю цю справу, а до того ж ще й хотів попрактикуватись у фотографуванні процесу готовки, тому теж вирішив спробувати. І ось, що у мене з цього вийшло..
Полтавські галушки — традиційна українська страва, яка стала справжнім гастрономічним символом Полтавщини. Це ніжні варені шматочки тіста, зазвичай з пшеничного борошна, які подаються зі смаженою цибулею, шкварками, м’ясом або у вершковому соусі.
Галушки виникли ще у XVIII столітті й швидко здобули популярність завдяки своїй простоті, ситності та варіативності. Вони цікаві тим, що в кожному регіоні Полтавщини мають свої особливості приготування, а також тим, що увійшли не лише в кулінарію, а й у фольклор, ставши частиною національної ідентичності.
Смакує: 🍎🍎🍎🍎🍎
Складність: 🍎🍎🍎🍏🍏
Інгредієнти для страви (на 8 порцій):
Для галушок:
✔️ Кефір (0.5 літра)
✔️ Пшеничне борошно (4,5 стакана)
✔️ Сіль (1 чайна ложка)
✔️ Сода (1 чайна ложка)
Для заправки:
✔️ Підчеревина (200 грам)
✔️ Курка відварена (300 грам)
✔️ Цибуля (200 грам)
✔️ Морква (150 грам)
✔️ Часник (3 зубчики)
✔️ Бульйон від відвареної курки (250 мілілітрів)
✔️ Сметана (2 столових ложки)
✔️ Сіль (за смаком)
✔️ Перець чорний, молотий (за смаком)
✔️ Зелень (за смаком, не обов'язково)
Додатково:
✔️ Масло вершкове для змазування галушок (70 грам)
✔️ Олія для обсмажування (1-2 чайних ложки)
Спочатку замішуємо тісто на галушки (паралельно рекомендую одразу поставити відварюватись курку, що б синхронізувати усі процеси).
Замішуємо між собою необхідні інгредієнті, додаючи спочатку в кефір сіль та соду, а вже потім, потрохи, висипаємо туди ж борошно, постійно спостерігаючи за консистенцією тіста. У підсумку воно має вийти м'яким, в'язким та липким до рук, ніяк не твердим, бо тоді й галушки будуть тверді. Борошно має залишитись ще й на "посипку столу".
Відставляємо тісто хвилин на 20-30 в сторону та переходимо до готування заправки.
Чистимо цибулю, моркву та часник. Моркву натираємо на великій терці, а цибулю нарізаємо на середні кубики, часник або нарізаємо дрібно, або використайте часникодавку. Підчеревину нарізаємо довільними, але не дрібними шматочками та починаємо обсмажувати на середньому вогні, що б сало розтопилось.
Коли наше м'ясо трохи обсмажилось ми його солимо та перчимо, після чого додаємо на сковорідку цибулю та моркву, перемішуємо та тушимо під кришкою 5-7 хвилин. Коли час минув додаємо туди ще й часник та відварену курку, порізану теж на середні шматки.
В цей момент аромат буде стояти такий, що позбігаються усі рідні, а можливо й сусіди..
На останньому етапі готування нашої заправки додаємо до неї бульйон та сметану і знову накриваємо сковорідку кришкою. Тушимо ще ~5 хвилин та знімаємо з плити.
Поки готується заправка ми готуємо галушки. Посипаємо стіл борошном, що залишилось, та розкачуємо з нашого тіста "ковбаску", яку нарізаємо на шматочки завтовшки ~2 см. Після цього я їх складаю на дощечку, що б потім мати можливість легко одразу усі взяти та по одному, обережно, занурювати у підсолену киплячу воду (використовуйте середню або велику каструлю, води десь 1/3 ).
Варимо галушки приблизно 5-7 хвилин.
На дно якоїсь ємкості (каструля або миска) кладемо трохи масла й починаємо "вилов галушок" та складання у неї. Закидаємо наступну порцію варитись, а паралельно, частину нашої заправки, додаємо до галушок. Перемішувати поки що не треба - це ми зробимо у самому кінці. Повторюємо цей цикл до моменту поки не закінчяться галушки та заправка. Не забуваючи додавати й масло.
Перемішуємо готову страву, накладаємо собі та близьким у тарілки й насолоджуємось отриманим результатом, а також компліментами та схвальними відгуками про те, який ви молодець, що змогли приготувати таке смакоття..)
Дуже рекомендую спробувати приготувати цю страву.
Це не складно, а результат - фантастичний. Усім гарного вечора та смачного! 🍽️









Такі блоги призводять до переїдання😁
Їжа - це базова насолода людина, тому інколи можна трохи й переїсти..) Що б СМ спільнота не почала страждати від зайвої ваги, буду робити такі публікації не частіше ніж раз на місяць..)) 🍽️
Та гарний і смачний блог👍
Візьмемо до заміток)
Люблю такі блоги 😋
Дякую, значить буду продовжувати (бо матеріалу маю ще на 7-8 публікацій..)) 🤭
Гарний блог друже 👍 Я теж полюбляю готовити,особливо нові страви. Все виглядає дуже смачно та апетитно🤤🤤
Галушки то окрема любов ♥️
Дякую, друже..) Я теж полюбляю готувати щось новеньке, а тому шукаю нові рецепти, експериментую, та якщо мене все задовольняє - додаю страву в "записну кухарську книжку"..))
ням ням)
Смачного..)) 🍽️
Смачного 😋
Дякую, тобі теж нехай смакує, якщо ще не вечеряв..)) 🍽️
Добре, що я тільки що бургера завалив, так би слинкою подавився😋
Бургери теж "тєма"..) Розмірковую над тим, що б спробувати їх приготувати на природі, під час вело мандрівки.. ) 🍔
Класний блог і повар теж ніщтак,
люблю галушки їсти я ,коли сесії моїї пі@да😇
Не в ріфму чуток ,зато по факту
Дякую..) А що з сесією, завалюєш..?) 🙄
Та ні ,все норм ,то просто стішок...
Я в покер мало граю,в основному ставки на спорт роблю
Виглядає апетитно. Хотів би я написати, що спробую по рецепту зробити щось подібне, але мені лінь)
Розумію - це треба любити..) У мене ще з дитинства так повелось, що з усіх домашніх робіт саме готовка була найприємнішою, чи точніше найменш напряжною.. Це вже у більш дорослому віці зрозумів, що мені цей процес "по кайфу"..) 🙄
смакота, я живу в Полтавській області вже четвертий рік і ні разу не куштував, у нас ніхто не готує, напевно прийдеться самому спробувати!!!
Має бути в закладах, бо навіть в інших регіонах - це блюдо можна частенько зустріти в меню.. Але я зазвичай готую сам, близькі кажуть, що виходить "краще ніж у Клопотенка".. Можливо й перебільшують, але те, що виходить дуже смачно - факт.. Приготуєш - не пожалкуєш..) 😉
Звичайно сам приготую, я не ходжу по закладам, дякую за рецепт!!!
Будь ласка, сподіваюсь, що все вийде та прийдеться до смаку..) 🤝
Дякую за рецепт, виглядає дуже апетитно🍽️🍽️🍽️
Дякую за комплімент. Якщо приготуєш - напиши чи вийшло і як тобі результат..) 😉
Ну якщо приготую, то і напишу і фото скину😉
Ну тут безумовно за такий блог ➕ жирний) 👍😍😉🤝
Дякую за відгук. Раз усім подобається, то буду періодично робити такі публікації й у подальшому..) 🤝
Вразив в саме серце -Я з Полтавщини.Блог гарний -нові напрямки.Мені більше смакують вареники(з вишнями, полуницями,сливами).В Полтаві є пам'ятник полтавським галушкам на садибі Котляревського.
Я пам'ятаю, що ти звідти..) Можливо, коли війна закінчиться, проведеш мені екскурсію по цікавим місцям Полтавщини, посмакуємо галушками та варениками..)) 😉
Ммм... смакота 😋 Виглядає дуже апетитно 😍 Вийшло так, що саме таку страву я не куштував, багато разів їв суп з галушками (незнаю чи це рахується) 😁 Але все ж таки це інше, особливо заправка 😍
Чудовий вийшов блог 👍🔥
Раніше більше готував, але потім розлінився і зараз старша на кухні дружина 😁 Я тепер тільки готую такі страви 👇
То геть інша страва, мало чим схожа на цю..))
Ммм, шашлички - це "база", апетитно виглядають..) А от я ще не встиг цього року їх скоштувати, але думаю, що все ще попереду..) 🙄
Я теж в цьому році ще не смажив, то минулорічні 😁 Але сезон тільки починається 😉
Блог-пушка🔥😍 Дякую за рецепт, друже🤝
А, я тільки сьогодні сів на дієту😊
Дякую) Якось думав у тебе запитати, чи Santa дійсно Fat, але вирішив, що це нетактовно..)) Теж думаю трохи попрацювати над своєю формою, бо після пасхальних свят набрав кілька зайвих кілограмів..)) 😒
Після того як покинув спорт, я постійно FAT😁😉
Кажуть, що покер - це теж спорт, але схуднути за рахунок нього проблематично..) Хіба що від сильних нервів та переживань..) 😬
Дуже класно та яскраво й смачно))))
Дякую, приємно це чути..) 🙃
Готувати я люблю, але з тістом у мене справи не дуже.
Наче і не складно, рецепт простий, але не знаю... поки не готовий до цього 🤪
А так супер, виглядає смачно! Дякую за кулінарний пост! Приємного! 🤤
Дякую за коментар..) 🤝
Я теж з тістом не люблю возитись. Напевно - це єдине блюдо з тіста, що я готую більш-менш регулярно..) Хоча ні, згадав, що ще піцу інколи..) 🍕
Так, піцу я люблю теж зі свого тіста готувати! 👍️
чесно, ніколи не їв ) але виглядає дуже смачно 🤗
хороший експеримент з блогом 😉
Готувався до званої вечері ? 😅
Павло Лектор ?😂

Спробуй приготувати, оціниш, як смак, так і власні кулінарні здібності..) 😉
Просто полюбляю брати добавку..)) 🍽️
поки що у мене режим ) тому не можу такого їсти )але згодом звісно попробую і залишу фідбек )
ти не бачив цього серіалу що я кинув у спойлері ?
Фільм колись дивився з Ентоні Гопкінсом, а серіал - ні.. Толковий?
це просто ШЕДЕВР, особливо естетика їжі це Космос )
Наскільки я пам'ятаю сюжет, то він їсть людей.. Естетика людожерства чи що..?) 🤯
якщо не опускати цю деталь, то так )
Дякую за рецепт, заскрінив👍️
Апетиту мені нагнав!)😅 Пробував колись мені дуже сподобалося!😋
Готую багато, але з тістом ми не дружимо зовсім)🙈
Радий бути причетним 😌
Я, до речі, не коштував полтавських галушок, мені здається вони схожі на італійські "ньоки", а їх їв неодноразово, проте, тепер хочу і галушки спробувати, дякую за рекомендацію 🤝